Nauki przyrodnicze
MENU
STRONA GŁÓWNA
Fizyka teoretyczna
Biologia teoretyczna
Biochemia
Biologia molekularna
Ornitologia
Rośliny Polski
Botanika
Zoologia
Internetowe ZOO
Związki czynne roślin
Pierwiastki
chemiczne
Chemia
nieorganiczna
Chemia organiczna
Ciekawostki
biologiczne
Ciekawostki
fizyczne
Ciekawostki
chemiczne
Ciekawe książki
Ciekawe strony www
Słownik

INFO
INFO O AUTORZE
KONTAKT

Do działu: BIOCHEMIA →

Flawonoidy - pospolite barwniki roślinne

Flawonoidy to związki produkowane głównie przez rośliny okrytozalążkowe, choć stwierdza się je również w paprociach i u pojedynczych gatunków nagozalążkowych (np. sosny, miłorząb). Są one zlokalizowane najczęściej w kwiatach i w liściach, rzadziej natomiast w owocach i w nasionach.

Barwniki, o których traktuje ten artykuł mają zazwyczaj kolor żółty (po łacinie flavus znaczy: "żółty"). Zdecydowanymi wyjątkami są flawonoidy bezbarwne i antocyjany - podgrupa czerwonych lub niebieskich barwników.
Flawonoidy często występują w roślinach w postaci dobrze rozpuszczalnych w wodzie glikozydów czyli połączeń z jedną lub kilkoma cząsteczkami cukru prostego.

Na dzień dzisiejszy znamy około 7000 różnych rodzajów flawonoidów. Do najbardziej powszechnych w przyrodzie należą: kwercetyna, kemferol i luteolina.

flawonoidy

Flawonoidy to bardzo wydajne przeciwutleniacze. Ich działanie na organizm człowieka polega na ochronie przed atakiem aktywnych form tlenu np. na DNA lub LDL.
W pierwszym przypadku zmniejsza się ryzyko wystąpienia mutacji doprowadzających do powstania nowotworu, w drugim - hamowany jest proces narastania blaszek miażdżycowych.
Ponadto, flawonoidy chronią ważną dla komórki witaminę C przed jej nadmiernym utlenieniem.
Obserwuje się również inne efekty pożądane, ale ich wystąpienie zależy już od konkretnego flawonoidu:
  • uszczelnianie i wzmacnianie naczyń krwionośnych
  • rozszerzanie naczyń krwionośnych
  • zapobieganie agregacji płytek krwi
  • odtruwanie organizmu z jonów metali ciężkich (przez tzw. chelatowanie)
  • wzmaganie wydalania moczu (diurezy)
Kwercetyna wykazuje działanie przeciwutleniające, zapobiegające agregacji płytek krwi (przeciwzakrzepowe) i przeciwzapalne. Związek ten hamuje aktywność enzymu - hialuronidazy, co objawia się uszczelnieniem naczyń krwionośnych i co za tym idzie - utrudnieniem bakteriom wniknięcia do tkanek organizmu.
Rutozyd (rutyna) - połączenie kwercetyny z dwucukrem złożonym z glukozy i ramnozy, ma również działanie uszczelniające i wzmacniające naczynia krwionośne. Jest on składnikiem popularnego Rutinoscorbinu.
Kemferol i apigenina rozszerzają naczynia krwionośne. Luteolina zwiększa wydalanie moczu i hamuje rozwój reakcji zapalnej.

Wymienione tutaj flawonoidy są bardzo rozpowszechnione w świecie roślinnym, zarówno w postaci wolnej jak i w postaci glikozydów. Na uwagę zasługuje ciekawostka: kemferol stanowi aż 8% suchej masy liścia herbaty.

MACIEJ PANCZYKOWSKI

KLIKNIĘCIE REKLAMY WSPIERA ROZWÓJ EDUKACJI PRZYRODNICZEJ W POLSCE
Zielona wyspa   Autor wortalu: Maciej Panczykowski, Copyright © 2003-2014 by Maciej Panczykowski