Aldehydy to pochodne węglowodorów, które zawierają przynajmniej jedną grupę formylową CHO.
Właściwości fizyczne: Zazwyczaj ciecze lub ciała stałe. Tylko formaldehyd jest gazem. Aldehydy alifatyczne dobrze rozpuszczają się w wodzie, przy czym te, będące pochodnymi cięższych węglowodorów, rozpuszczają się słabiej. Aldehydy aromatyczne nie są rozpuszczalne w wodzie, tylko w rozpuszczalnikach organicznych. Wszystkie aldehydy (z wyjątkiem mrówkowego i akrylowego) cechuje dość przyjemny zapach.
Właściwości chemiczne: Aldehydy łatwo utleniają się do odpowiednich kwasów karboksylowych. Ulegają też redukcji wodorem do alkoholi I-rzędowych. Ponadto, przyłączają cyjanowodór z wytworzeniem α-hydroksynitryli, z alkoholami tworzą acetale, a z aminami I-rzędowymi - zasady Schiffa.
Przedstawiciele: aldehyd mrówkowy (formaldehyd), aldehyd octowy (acetaldehyd), aldehyd benzoesowy (benzaldehyd)
|