Alkohole to pochodne węglowodorów alifatycznych, w których jeden lub więcej atomów wodoru zostało zastąpionych grupą hydroksylową OH. Wyróżniamy alkohole jednowodorotlenowe (np. etanol) i wielowodorotlenowe (np. glikole, gliceryna).
Właściwości fizyczne: Ciecze lub ciała stałe. Alkohole o 1-10 atomach węgla są cieczami, powyżej 10 atomów węgla mamy do czynienia z ciałami stałymi. Temperatury wrzenia i topnienia znacznie wyższe niż te u odpowiadających im węglowodorów, a to w wyniku tworzenia wiązań wodorowych przez grupy OH.
Są dobrze rozpuszczalne w wodzie, z wyjątkiem tych, u których hydrofobowa reszta węglowodorowa jest znacznie większa i przeważa (alkohole wyższe rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych).
Właściwości chemiczne: Reagują z litowcami tworząc sole - alkoholany. Z kwasami chlorowcowodorowymi dają odpowiednie chlorowcoalkany, a z kwasami organicznymi - aromatyczne estry. Alkohole jednowodorotlenowe, w podwyższonej temperaturze i w obecności katalizatora, ulegają eliminacji wody z utworzeniem odpowiedniego alkenu.
Przedstawiciele: alkohol metylowy (metanol), alkohol etylowy (etanol), alkohol izopropylowy, glikol etylenowy, gliceryna
|