Aminokwasy to związki organiczne, które w swoich cząsteczkach zawierają zarówno grupę aminową (zwykle NH2), jak i grupę karboksylową COOH. Cząsteczka aminokwasu musi zawierać przynajmniej po jednej z obydwu wymienionych grup.
Właściwości fizyczne: Aminokwasy to zazwyczaj krystaliczne ciała stałe. Częstą ich cechą jest słodkawy smak. Mają wysokie temperatury topnienia w porównaniu z odpowiadającymi im kwasami karboksylowymi. Są bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie, słabo rozpuszczalne lub nierozpuszczalne w odczynnikach organicznych.
Właściwości chemiczne: Z kwasami lub z zasadami tworzą sole. Ta podwójna możliwość wynika z tego, że w środowisku kwaśnym aminokwas jest kationem (NH3+), a w środowisku zasadowym - anionem (COO-). Grupy NH2 i COOH oddzielnych cząsteczek aminokwasów mogą reagować ze sobą z wydzieleniem wody i utworzeniem wiązania peptydowego CO-NH. Powstające polipeptydy mogą mieć znaczne długości. Białka, zawarte w komórkach organizmów żywych, są właśnie skomplikowanymi polipeptydami. Aminokwasy mogą też tworzyć amidy międzycząsteczkowe - cykliczne diamidy (jeśli grupy NH2 i COOH związane są z tym samym atomem węgla, np. NH2CH2COOH), ulegać eliminacji amoniaku z utworzeniem kwasu nienasyconego (jeśli grupy NH2 i COOH związane są z sąsiadującymi atomami węgla, np. CH3CHNH2CH2COOH) lub tworzyć wewnątrzcząsteczkowe amidy - laktamy (jeśli grupy NH2 i COOH związane są z niesąsiadującymi atomami węgla, np. CH3CHNH2CH2CH2COOH).
Przedstawiciele: glicyna, lizyna, kwas asparaginowy, fenyloalanina, kwas gamma-aminomasłowy
|