|
Do działu: CHEMIA ORGANICZNA →
|
Estry
|
Estry to związki chemiczne, będące produktem reakcji grupy hydroksylowej OH alkoholu lub fenolu z grupą karboksylową COOH kwasu. W reakcji wydziela się woda i powstaje ugrupowanie COO.
Właściwości fizyczne: Estry niższych kwasów alifatycznych to bezbarwne ciecze o bardzo przyjemnych, zazwyczaj owocowych zapachach i słabo rozpuszczalne w wodzie. Estry wyższych kwasów są bezwonne i nierozpuszczalne w wodzie. Estry mają niskie temperatury topnienia w porównaniu z odpowiadającymi im kwasami karboksylowymi. Przyczyną jest brak atomu wodoru w grupie COO, co uniemożliwia tworzenie dodatkowo spajających, międzycząsteczkowych wiązań wodorowych.
Właściwości chemiczne: Estry ulegają w środowisku zasadowym i kwaśnym hydrolizie do kwasu i alkoholu. Ulegają też rozpadowi pod wpływem amoniaku i amin (do alkoholu i amidu). Redukcja estru wodorem daje 2 alkohole (jeden to alkohol, będący substratem estru, drugi powstaje z redukcji części pochodzącej od kwasu karboksylowego).
Przykłady estrów:
Octan etylu - zapach brzoskwini
Octan butylu - zapach bananów
Octan pentylu - zapach bananów
Maślan butylu - zapach ananasów
Mleczan etylu - zapach winogron
Walerian etylu - zapach jabłek
|
← Poprzednia Następna → |
|
|