Etery to związki, w których dwie reszty, pochodzące od węglowodorów (alifatycznych lub aromatycznych), są połączone mostkiem tlenowym. Wyróżniamy etery proste (dwie reszty te same) i mieszane (reszty różne).
Właściwości fizyczne: Zazwyczaj lotne ciecze o charakterystycznym zapachu. Gazami są tylko eter dimetylowy i metylowoetylowy. Temperatury wrzenia są niskie w porównaniu do alkoholi i fenoli o tych samych resztach. Słaba rozpuszczalność w wodzie, dobra rozpuszczalność w rozpuszczalnikach organicznych.
Właściwości chemiczne: Etery utleniają się na powietrzu z wytworzeniem wybuchowych nadtlenków. Reakcji tej sprzyja obecność światła. W podwyższonej temperaturze ulegają reakcji z kwasami chlorowcowodorowymi z wytworzeniem odpowiednich alkoholi i chlorków. Reagują też z chlorem i bromem, przechodząc w chlorowcoetery.
Przedstawiciele: eter dimetylowy, eter metylowoetylowy, eter dietylowy
|