Hydroksykwasy to substancje organiczne, które w swoich cząsteczkach zawierają zarówno grupę hydroksylową OH, jak i grupę karboksylową COOH.
Właściwości fizyczne: Hydroksykwasy to ciecze lub ciała stałe, dobrze rozpuszczalne w wodzie i słabo w rozpuszczalnikach organicznych. Ich temperatury topnienia i wrzenia są wyższe od tych u analogicznych kwasów karboksylowych. Hydroksykwasy są silniejszymi kwasami od odpowiadających im kwasów karboksylowych.
Właściwości chemiczne: Mają te właściwości, jakie cechują zarówno kwasy karboksylowe, jak i alkohole (tworzenie soli, estrów, amidów, halogenków kwasowych, eterów, wymiana grupy OH na atom chlorowca). Hydroksykwasy mogą też tworzyć estry międzycząsteczkowe - laktydy (jeśli grupy OH i COOOH sąsiadują ze sobą, np. CH3CHOHCOOH), ulegać eliminacji wody z utworzeniem kwasu nienasyconego (jeśli grupy OH i COOH rozdziela jedna grupa CH2, np. CH3CHOHCH2COOH) lub tworzyć wewnątrzcząsteczkowe estry - laktony (jeśli grupy OH i COOH rozdziela więcej niż jedna grupa CH2).
Przedstawiciele: kwas glikolowy, kwas mlekowy, kwas migdałowy, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, kwas winowy
|