Nauki przyrodnicze
MENU
STRONA GŁÓWNA
Fizyka teoretyczna
Biologia teoretyczna
Biochemia
Biologia molekularna
Ornitologia
Rośliny Polski
Botanika
Zoologia
Internetowe ZOO
Związki czynne roślin
Pierwiastki
chemiczne
Chemia
nieorganiczna
Chemia organiczna
Ciekawostki
biologiczne
Ciekawostki
fizyczne
Ciekawostki
chemiczne
Ciekawe książki
Ciekawe strony www
Słownik

INFO
INFO O AUTORZE
KONTAKT

Do działu: ORNITOLOGIA →

Sowa uszata (uszatka)
(ang. long-eared owl)

Nazwa łacińska: Asio otus
Rząd: Sowy, Rodzina: Puszczykowate
G, Z, CH

Siedlisko: zadrzewienia śródpolne, skraje lasów, parki
Pokarm: gryzonie, małe ptaki
Występowanie w Polsce: na terenie całego kraju

Ciekawostka: Sowy nie budują gniazd. Niektóre wykorzystują dziuple, a sowa uszata zajmuje gniazda po wronach lub srokach.

sowa uszata

← Poprzednia   Następna →
KLIKNIĘCIE REKLAMY WSPIERA ROZWÓJ EDUKACJI PRZYRODNICZEJ W POLSCE
Zielona wyspa   Autor wortalu: Maciej Panczykowski, Copyright © 2003-2014 by Maciej Panczykowski