|
Słownik przyrodniczy
|
Bakterie
|
Bakterie - najmniejsze organizmy żywe występujące na Ziemi, należące do królestwa Prokariontów. Są jednokomórkowcami o różnych kształtach komórki lub tworzą wyższe struktury z luźno powiązanych komórek (dwoinki, paciorkowce, gronkowce, pakietowce).
Rozmiar komórki bakteryjnej mieści się zwykle w zakresie 0,5 do 10 mikrometra. Jest ona o rząd wielkości (10x) mniejsza od komórki eukariotycznej.
Bakterie rozmnażają się przez podział komórki; oddychają tlenowo, beztlenowo lub fermentują (w zależności od gatunku). Są cudzożywne (pasożyty lub saprofity) lub samożywne (przeprowadzają fotosyntezę lub chemosyntezę).
Komórka bakteryjna ma prostą strukturę; składa się ze ściany komórkowej, błony komórkowej i cytoplazmy, w której zanurzona jest kolista nić DNA (genofor) - stanowiąca materiał genetyczny.
|
Bakterie korzeniowe
|
Bakterie korzeniowe (bakterie brodawkowe) - grupa bakterii z rodzaju Rhizobium lub Bradyrhizobium, która ma zdolność życia w symbiozie z roślinami z rodziny motylkowatych (Fabaceae), takimi jak np. groch, fasola lub koniczyna.
Wskutek oddziaływania rośliny z bakteriami brodawkowymi, na jej korzeniach powstają brodawkowate narośle.
Istotą tej symbiozy jest uzyskiwanie przez roślinę przyswajalnego azotu (jonów amonowych) w zamian za substancje odżywcze. Bakterie korzeniowe produkują jony amonowe z azotu atmosferycznego za pomocą nitrogenazy - enzymu zawierającego żelazo i molibden.
|
Bakteriofagi
|
Bakteriofagi (fagi) - wirusy atakujące bakterie, zwykle specjalizujące się w pojedynczym gatunku.
Fag wstrzykuje swój materiał genetyczny do komórki bakteryjnej (białkowa otoczka pozostaje na zewnątrz). Może on albo służyć do szybkiego namnożenia faga i zniszczenia gospodarza (liza) albo wbudować się w materiał genetyczny bakterii i pozostać w utajeniu, namnażając się wraz z nią (lizogenia).
Znane fagi: fag lambda, fag T4.
|
|