|
Słownik przyrodniczy
|
Glicyna
|
Glicyna (NH2CH2COOH, kwas aminooctowy) - najprostszy aminokwas, jeden z 20 aminokwasów, które zawsze wchodzą w skład białek organizmów żywych.
Bezbarwne kryształy o słodkawym smaku (gr. glykys - słodki), dobrze rozpuszczalne w wodzie.
Glicynę otrzymuje się działając amoniakiem na kwas chlorooctowy.
W organizmach żywych bierze ona udział w biosyntezie porfiryn, kwasów żółciowych i zasad purynowych. W ośrodkowym układzie nerwowym ssaków jest neurotransmiterem w niektórych typach neuronów hamujących.
|
Glikol etylenowy
|
Glikol etylenowy (CH2OH-CH2OH, etanodiol) - alkohol dwuwodorotlenowy, gęsta, bezbarwna, toksyczna ciecz o słodkawym smaku, dobrze rozpuszczalna w wodzie i w alkoholu etylowym.
Temperatura wrzenia: 197,5oC, temperatura topnienia: -12oC, gęstość: 1,11 g/cm3.
Glikol etylenowy otrzymywany jest przemysłowo z tlenku etylenu, etylenu lub z chloroetanolu.
Stosowany jest do produkcji żywic poliestrowych i włókien syntetycznych. Wchodzi w skład płynu niezamarzającego do chłodnic silników samochodowych.
|
Glioksal
|
Glioksal (CHO-CHO, etanodial, aldehyd szczawiowy) - najprostszy dialdehyd; żółta, gęsta ciecz.
Temperatura wrzenia: 51oC, temperatura topnienia: 15oC, gęstość: 1,14 g/cm3.
Glioksal jest dobrze rozpuszczalny w wodzie i w alkoholu etylowym. Otrzymuje się go przez utlenienie glikolu etylenowego lub katalityczne ozonowanie benzenu.
|
|