|
Słownik przyrodniczy
|
Kwas karbaminowy
|
Kwas karbaminowy (NH2COOH) - nietrwały związek chemiczny, którego nie udało się nikomu wyizolować. Powstaje chwilowo w reakcji amoniaku i dwutlenku węgla. Trwalsze są jego sole - karbaminiany i estry - uretany.
|
Kwas masłowy
|
Kwas masłowy (CH3CH2CH2COOH, kwas butanowy) - oleista, bezbarwna ciecz o przykrym zapachu zjełczałego masła. Jest dobrze rozpuszczalna w wodzie i w rozpuszczalnikach organicznych polarnych (etanol, aceton, eter etylowy).
Gęstość: 0,96 g/cm3, temperatura wrzenia: 163oC.
Kwas masłowy otrzymuje się w wyniku fermentacji cukrów dokonywanej przez bakterię: Bacillus butyricus.
Stosuje się go do produkcji przyjemnie pachnących estrów (przemysł kosmetyczny) i w przemyśle farmaceutycznym.
|
Kwas mlekowy
|
Kwas mlekowy (CH3-CH(OH)-COOH, kwas 2-hydroksypropanowy, kwas 2-hydroksypropionowy) - hydroksykwas; gęsta, bezbarwna ciecz, rozpuszczalna w wodzie i w etanolu.
Gęstość: 1,24 g/cm3, temperatura wrzenia: 119oC.
Powstaje w wyniku fermentacji mlekowej przeprowadzanej przez niektóre bakterie (np. Lactobacillus, Lactococcus). Odpowiada za kwaśny smak kiszonych ogórków, kapusty i kwaśnego mleka. Jest również substancją zakwaszającą mięśnie przy intensywnym wysiłku.
Stosuje się go w przemyśle garbarskim i spożywczym (jako konserwant).
|
|